Federer: Godine nisu problem, to je samo broj

Rodžer Federer je u svojoj veličanstvenoj teniskoj karijeri osvojio 20 Grend slem titula, a da se radi o najvećem igraču svih vremena, govori podatak i da je poslednju u nizu podigao u 36. godini života.

Foto: Printscreen

Međutim, kao što to i sam tvrdi, godine za njega nisu problem. Federer je u nedelju u finalu Ozi opena savladao hrvatskog tenisera Marina Čilića posle maratona u pet setova (3-2) čime je odbrani titulu osvojenu pre godinu dana na istom mestu.

Samo je Australijanac Ken Rouzvol bio stariji od Federera kada je davne 1972. godine sa 37 uzeo pehar i ostao rekorder po tom zanimljivom parametru.

„Osvojio sam tri (Grend) slema za 12 meseci. Ne mogu da verujem“, izjavio je Švajcarac, tek treći čovek u istoriji belog sporta koji je uspeo da osvoji 20. Grend slem turnira u karijeri.

Rodžer Federer

Foto: Printscreen

Odigrao je ukupno 72 takva turnira, u Melburnu se pojavljivao čak 19 puta, a ovo mu je šesti trofej na slavnom australijskom takmičenju, čime se izjednačio sa Novakom Đokovićem, ali Federer izgleda još uvek nema nameru da stane.

„Ukoliko budem imao dobar raspored i ako ostanem ‘gladan’, možda neke dobre stvari mogu da se dese. Ne mislim da su godine po sebi problem. To je samo broj“, objašnjava trenutno drugi teniser sveta.

„Međutim, moram da budem veoma pažljim prilikom planiranja i unapred da odlučim šta su moji ciljevi i prioriteti. Mislim da će to odrediti koliko ću biti uspešan“, kaže Federer.

Federer: Uživak dok treniram

Posle petogodišnje pauze između osvajanja 17. i 18. Grend slem titule, Federer je osvojio tri od poslednjih pet najvećih teniskih turnira na svetu, dok je prošlog jula uzeo čak osmi na Vimbldonu.

Neverovatno je i podatak da je Federer osvojio 10 odsto od ukupno 200 trofeja u muškom tenisu otkako od 1968. godine postoji profesionalni tenis.

Upitan kako uspeva da ostane na vrhu, Rodžer je u prvi plan istakao suprugu i roditelje, ali i to što ne igra na svakom turniru.

„Uživam dok treniram. Ne obraćam pažnju na putovanja. Imam sjajan tim oko sebe, oni to čine mogućim“, zaključio je veliki Rodžer Federer.

Skinite "BallRox" aplikaciju sa Google Play i App Store marketa.

A post shared by BallRox (@ball_rox) on