Stef Kari preporučuje klincima da ne šutiraju trojke

Mnogi klinci širom sveta u poslednjih nekoliko godina oponašaju Stefa Karija kada gađaju trojke iz nezamislivih daljina na školskim terenima, a čak i Stef Kari misli da to nije pametna ideja.

Foto: Printscreen

NBA liga i vladajuća košarkaška organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno je objavila nove smernice za članove mlađih kategorija, a jedna od preporuka bila je i da se deca do 12 godina obeshrabruju u šutiranju trojki.

U obrazloženju se navodi da će deca, eliminišući trojke, biti podstaknuta da šutiraju sa udaljenosti koja je prilagođena odgovarajućem uzrastu, a koja će vremenom „napredovati“ uz adekvatnu formu i mehaniku.

Plejmejker Golden Stejt Voriorsa, koji je na dobrom putu da postavi novi rekord po broju pogođenih trojki u NBA istoriji, slaže se sa takvom preporukom i objašnjava kako ga je njegov otac, Del Kari, upoznao sa sličnim uputstvom.

„Moj tata je razmišljao na identičan način kako sam postajao jači i veći“, izjavio je Kari. „Želeo je da bude siguran da neću žrtvovati formu i mehaniku samo da bih mogao da šutnem NBA trojku iako još uvek nisam bio spreman za to. Ne možeš se osećati jačim nakon samo jednog vežbanja u teretani. Podržavam perspektivu razvoja igrača, pogotovo u mlađem uzrastu“, objašnjava jedan od najboljih šutera svih vremena i dodaje:

„Nadam se da će to biti dovoljno za izgradnju samopouzdanja svih momaka koji žele da budu sjajni šuteri kada porastu“.


Kari (30) je u doskorašnjem toku sezone pogađao 4.2 trojke po meču uz 42.3 odsto u šutu, a trenutno se nalazi na sedmom mestu večne liste trojkaša sa 2129 pogodaka.

Dvostruki MVP i NBA šampion ujedno je i jedini košarkaš u istoriji najjačeg šampionata na svetu koji je uspeo da pogodi 200 trojki u šest uzastopnih sezona.

Pored smernica o trojkama, među najradikalnijim preporukama nalazi se i ona koja govori da deca do 12 godina ne bi trebalo da igraju zonsku odbranu, ohrabrujući trenere da svoje igrače uče defanzivnim veštinama u situacijama „1 na 1“.

Podsetimo, Kari je u prvoj utakmici nakon oporavka od povrede levog stopala doživeo nohi peh, ovoga puta na levom kolenu prilikom nezgodnog pada Džavejla Mekgija. Propustio je prethodnih pet mečeva i očekuje se da će odmoriti i u prvoj rundi plej-ofa.

Ekipa Stiva Kera nije imala mnogo sreće kada su povrede u pitanju pošto je u susretu sa Kingsima na nosilima sa terena iznesen Patrik Meko, ali dobra vest je što su se u sastav vratila tri Ol-star košarkaša: Kevin Durent, Drejmond Grin i Klej Tompson.