Sijetl Supersoniksi ponovo u NBA? Samo je pitanje trenutka

Postoji grupa ljudi koja očigledno namerava da vrati NBA franšizu u Sijetl, a njoj pripada i komesar najjače lige sveta Adam Silver koji tvrdi da će to u jednom trenutku biti "neizbežno".

Sijetl Supersoniksi
Foto: Flickr

Krajem jula prošle godine, Silver je u razgovoru sa šuterom Portlanda Si Džej Mekalumom, koji se inače pored košarke bavi i novinarstvom, objasnio da je Sijetl „svakako jedan od gradova koje ćemo prvo pogledati“ kada dođe trenutak za proširenje lige.

Kjuban: Rekao sam igračima da su porazi naša najbolja opcija

„Mislim da je samo pitanje kada je pravi trenutak da ozbiljno razmislimo o proširenju. Ne želim da odredim tačan datum, ali će to biti neizbežno u nekom trenutku. Oduvek sam tako mislio, a Sijetl je svakako jedan od gradova koje ćemo prvo gledati“, izjavio je Silver prošle godine.

Njegovi komentari ubrzo su stigli i do potencijalnih investitora.

Naime, ukoliko NHL (Nacionalna hokejaška liga) odluči da „posadi“ svoj 32. tim u Sijetl, što će zavisiti i od broja prodatih sezonskih karata (minimum 10.000), očekuje se da će „smaragdni grad“ ubrzo potom dobiti predstavnika i u NBA šampionatu.

„Oak View Group“, organizacija iz Los Anđelesa koja je NHL-u već uplatila 10 miliona dolara u okviru procesa proširenja lige, želi javnosti da stavi do znanja kako namerava da se uključi u „trku“ za vlasništvom nad potencijalnim NBA timom, ukoliko im se otvori prilika nakon „hokejaške ponude“.

„Odgovor je: ‘Apsolutno'“, rekao je investicioni bankar Dejvid Bonderman za ESPN. „Ukoliko iskrsne prilika, želimo da je iskoristimo za Sijetl“.

Sijetl Supersoniksi

Foto: Flickr

Američki mediji prenose da će se 6. oktobra u „Ki Areni“ odigrati predsezonski duel između Golden Stejt Voriorsa i Sakramento Kingsa, a to samo govori da je ideja o povratku NBA franšize u Sijetl sve bliže realizaciji.

Inače, to će biti prva utakmica u najvećem gradu na severozapadu SAD još od 2008. godine kada su Supersoniksi napustili Sijetl i postali Oklahoma Siti Tanderi, iako su zadržali pravo na ime, logo i boje.

Direktor „Oak View Group“ Tim Liveki u decembru je izjavio da vlasnička grupa već „priprema teren“ ukoliko NBA bude razmatrala proširenje lige u Sijetlu.

To može da se protumači i u bukvalnom smislu. Krajem prošle godine Gradsko veće Sijetla izglasalo je Memorandum za renoviranje „Ki Arene“ u vrednosti od 600 miliona dolara.

Revijalni meč između Voriorsa i Kingsa u jednom od najmodernijih američkih gradova svakako nije slučajnost. Predsednik Golden Stejta Rik Velts navodno je najviše uticao na to da se utakmica odigra u Sijetlu s obzirom da je u tom gradu rođen i odrastao, dok je u Supersoniksima radio najpre kao sakupljač lopti, a potom i u ulozi direktora odnosa s javnošću tokom njihove šampionske sezone 1979. godine.

Velts je kasnije radio i u kancelariji NBA pored aktuelnog komesara Adama Silvera i važi za bliskog prijatelja Tima Livekija o kojem govori na sledeći način: „Mislim da svaki put kada sam s njim ja naučim nešto novo. On je verovatno jedna od najstrastvenijih osoba koje sam ikada upoznao“.

Prvi čovek Golden Stejta tvrdi da nema nikakvog uticaja na ligu kada je reč o njenom proširivanju, ali čvrsto veruje da je Sijetl „najatraktivnije tržište koje trenutno nema NBA tim“. Kako prenosi „Seattle Times“, Velts je obećao da će biti „jedan od navijača sa strane“ kada god mu se ukaže prilika da pomogne gradu.

„Ki Arena“, u koju će Liveki i njegovi partneri uložiti 1.25 milijardi dolara, trebalo bi da bude spremna za sezonu 2020/21 u NHL ligi, dok bi najjači košarkaški timovi na planeti u njoj mogli da se pojave oko dve godine kasnije. Zašto?

Komesar Silver je objasnio da NBA još uvek nije spremna za proširivanje ili relokaciju, bar u narednih pet godina. Veruje se da će za to vreme liga posmatrati način na koji „Ki Arena“ upravlja deljenjem prihoda sa gradom i novim hokej klubom.

Sijetl Supersoniksi postojali su između 1967. i 2008. godine, odnosno pre nego što je tim pod kontroverznim okolnostima prešao u Oklahomu i od sezone 2008/2009 nastupao pod imenom Oklahoma Siti Tander.

Soniksi su jedinu titulu u istoriji kluba osvojili 1979. godine na čelu sa Lenijem Vilkensom. Dres Sijetla oblačilo je nekoliko NBA velikana među kojima su i Patrik Juing, Denis Džonson, Nejt Mekmilan, Geri Pejton, Šon Kemp, Rej Alen, ali i Kevin Durent koji je svoju prvu sezonu u NBA odigrao upravo u Supersoniksima. Od srpskih košarkaša igrali su Predrag Drobnjak i Vladimir Radmanović.

Pejton, koji je u franšizi iz savezne države Vašington zaradio čak devet nastupa na Ol-staru, jedan je od onih koji se javnu zalažu za povratak Supersoniksa.

Lebron: Ne dirajte plej-of, liga je postavljena na pravi način

„Još uvek ne mogu da verujem da nema košarke u Sijetlu. Ovaj grad je previše dobar da nema košarkaški tim“, izjavio je legendarni plejmejker prošle godine.

Skinite "BallRox" aplikaciju sa Google Play i App Store marketa.

A post shared by BallRox (@ball_rox) on