Popovič: Oldridž je letos tražio da bude trejdovan

Trener San Antonija nije krio da ga je šokirala odluka Lamarkusa Oldridža da napusti Sparse, što ga je dovelo do ozbiljnog samokritičkog preispitivanja svojih trenerskih kvaliteta.

Foto: Printscreen

Da Oldridž nije zadovoljan svojim partijama u ekipi iz Teksasa govori podatak da je prethodne sezone beležio u proseku 16,5 poena po meču, što je minimalni rekord u šarenolikoj karijeri 2. pika Čikago Bulsa sa drafta održanog 2006. godine.

Džordan u Klivlendu, Tristan Tompson u Klipersima?

Čuvši da se 32-godišnji košarkaš odlučio na to da promeni sredinu naredne sezone, Greg Popovič je odlučio da iskreno porazgovara sa svojim igračem kako bi uspeli da reše razmirice zbog čega se Oldridž rešio na ovakav pristup:

Kada sam to čuo, pomislio sam: `Uf, niko mi to nikad nije rekao ranije.` U mojih 20 i koliko još godina se bavim trenerskim poslom mi niko nikad nije izjavio nešto kao: `Ne uživam u ovome, Nemam samopouzdanja. Nisam čak ni siguran da me želite u timu, želim da budem trejdovan.`“ 

Imali smo nekoliko sastanaka i večera i smejali smo se. Bio sam veoma iskren prema njemu. Rekao sam mu: ‘Rado ću te trejdovati. Dovedi mi nekog talenta kao što je Kevin Durent i ličnu ću te odvesti na aerodrom. Spakovaću ti kofere. Rado ću te povesti na aerodrom i smestiti u avion. Ali kako to nije moguće, ja ću ti biti najbolji drugar jer ostaješ ovde još jednu godinu, ne ideš ti nigde. Zato što nećemo nikad dobiti nekog talenta kojeg bismo želeli. Zato, hajde da rešimo ovaj problem.‘ Na kraju nam je to pošlo za rukom.“


Tokom diskusija koje su vodili tokom leta, popularni Pop shvatio je da je i on sam bio uzročnik nekih od problema zbog kojih se Oldridž nije dobro osećao u dresu San Antonija:

Kako se razgovor protezao, tako je postajalo jasno da sam zapravo ja problem. Lamarkus igra u NBA ligi već 9 godina. Ne planiram da ga pretvaram u nekog drugog igrača. Mogao sam da uradim nekoliko stvari po pitanju skokova ili odbrane. Ali što se ofanzive tiče, tu sam hteo da pokriva svaku poziciju, što je bilo glupo sa moje strane. Totalno sam ga ‘pretenirao’. Rešili smo taj problem i od tada je zaista fantastičan.

Lejkersi „pripremaju teren“za dolazak Lebrona i Džordža

Da je razgovor između ove dve strane stvarno urodio plodom govori podatak da Oldridž ove sezone igra znatno bolje u odnosu na prethodnu godinu, kako u dosadašnja 42 odigrana meča beleži u proseku 22,6 poena uz 8,6 skokova i 1,9 asistencija.