Lebron: Ne dirajte plej-of, liga je postavljena na pravi način

Iako je komesar NBA Adam Silver nedavno pričao o mogućnosti promene plej-of formata, Lebron Džejms smatra da to ne bi bila dobra ideja i dodaje da bi to "promenilo pogled na istoriju košarke".

Lebron Džejms
Foto: Printscreen

Silver je na godišnjoj konferenciji za novinare tokom Ol-star vikenda govorio o potencijalnim promenama sistema u doigravanju, ali Lebron veruje da bi to bila loša ideja.

Kjuban: Rekao sam igračima da su porazi naša najbolja opcija

„Kul je da se zezamo Ol-star utakmicom – dokazali smo da to možemo – ali hajde da ne ludujemo previše kada je reč o plej-ofu. Postoji istočna konferencija i zapadna konferencija. Postoji šampion Istoka i nekada on osvoji veliko finale, a nekada i oni sa Zapada“, izjavio je Džejms.

Usled brojnih komentara povodom neujednačenosti u kvalitetu između konferencija tokom proteklih nekoliko sezona u američkim medijima se mnogo pričalo o tome kako bi plej-of zapravo trebalo da izgleda.

Kako bi bio siguran da ćemo u velikom finalu gledati dva najbolja tima, Silver je najavio mogućnost da se najboljih osam timova na Istoku i Zapadu poređaju po učinku od prvog do 16. mesta.

“Svi bismo voleli da imamo format u kojem dva najbolja tima na kraju igraju u finalu. Dešava se da dve najbolje ekipe igraju recimo finale konferencije. Nastavićemo da istražujemo mogućnosti“, rekao je Silver.

Lebron: Liga je postavljena na pravi način

Lebron Džejms

Foto: Flickr

Međutim, trostruki NBA šampion, koji je čak sedam puta zaredom stigao do finala sa Kavsima i Majamijem, objašnjava zašto uopšte nije saglasan sa promenom.

„Mislim da nam je liga u tom smislu postavljena na pravi način. Bilo je tokom istorije dominantnih konferencija – Lejkersi, pa Boston, devedesetih je to bio Čikago, San Antonio je imao svoje serije, mi svoje sa Majamijem, sada je to Golden Stejt“, navodi Džejms.

Ovaj 33-godišnji „čekić iz Akrona“ imao je najbolji učinak u regularnoj sezoni 2009. i 2010. godine sa Klivlendom, ali nije uspeo da obezbedi finale.

“To bi promenilo pogled na istoriju košarke. Ukoliko počnete da čačkate plej-of i nosioce, onda će početi priče tipa: ‘Pa, da je ovaj tim igrao sa tom ekipom sa Zapada, šta bi onda bilo‘ i slično“, dodaje Lebron.

Takođe, prvi pik  iz 2003. godine kaže da je otprilike polovina šampionskih timova u njegovoj dosadašnjoj karijeri – šest od 14 – dolazilo iz slabije Istočne konferencije.

Embid: Operacija za operacijom… želeo sam da odustanem

“Celu karijeru igram na Istoku i bili smo veoma, veoma konkurentni. Bilo je godina i kada nismo bili toliko dobri. Otkad sam ja došao u ligu, uzeo sam tri prstena, bili su tu i Detroit, Boston, Majami u 2006, to je dakle šest od 14, skoro pola, zar ne? O čemu onda govorimo?“

Skinite "BallRox" aplikaciju sa Google Play i App Store marketa.

A post shared by BallRox (@ball_rox) on