Kjuban: Rekao sam igračima da su porazi naša najbolja opcija

Vlasnik Dalas Maveriksa Mark Kjuban nazvao je tankovanje "brutalnim", ali uprkos tome, članovima svog tima je poručio da su porazi njihova "najbolja opcija".

Mark Kjuban
Foto: Flickr

U podkastu „House Call with Dr. J“ kod bivšeg NBA šampiona sa Filadelfijom Džulijusom Irvingom Kjuban je izjavio kako je razgovarao sa igračima i otkrio im planove narednog leta.

Embid: Operacija za operacijom… želeo sam da odustanem

„Ovo verovatno ne bi trebalo da kažem, ali večerao sam sa momcima iz svog tima i trenutno smo tu gde jesmo, ne borimo se za plej-of. Rekao sam im: ‘Porazi su nam najbolja opcija'“, rekao je 59-godišnji američki biznismen.

Prošle godine u maju, Kjuban je otkrio da su Maveriksi pokušavali da izgube što više utakmica do kraja sezone od trenutka kada su i definitivno ostali bez šanse da se plasiraju u plej-of. Završili su sa devetim najgorim učinkom u ligi.

„Komesar Silver ovo ne bi voleo da čuje, ali makar sam seo s njima i objasnio im šta se događa, objasnio sam im koji su nam planovi narednog leta i rekao im da više nećemo tankovati. Tankovali smo godinu i po dana i to je za mene bilo brutalno, ali mislim da je transparentnost ključ da se održi stabilnost i dobar odnos sa igračima“, tvrdi Kjuban.

Maveriksi su trenutno treći najgori tim u šampionatu sa 18 pobeda i 40 poraza i nalaze se među devet ekipa koje imaju manje od 20 trijumfa.

Čelnici lige pokušavali su da se izbore sa problemom namernog gubljenja mečeva tokom proteklih nekoliko godina, a od sezone 2019/20 tri tima sa najgorim skorom imaće 14 odsto šansi da dobiju prvog pika na draftu.

Tankovanje dugo predstavlja možda i najkontroverzniju temu u NBA ligi. Komesar Adam Silver pre nekoliko sezona je rekao kako veruje u to da u Asocijaciji ne postoji slučaj da treneri i igrači namerno žele da izgube, ali je i dodao: „Kada bi posumnjao da tako nešto postoji, odmah bih reagovao“.

NBA Rising Stars: 5 najboljih zakucavanja

Draft lutrija održaće se tokom plej-ofa u NBA, tačnije 15. maja, dok je sam draft na programu 21. juna u Bruklinu.

Skinite "BallRox" aplikaciju sa Google Play i App Store marketa.

A post shared by BallRox (@ball_rox) on