Evroliga pokrenula disclipinski postupak protiv Zvezde

Kako stoji u zvaničnom saopštenju na sajtu Evrolige, pokrenut je disciplinski postupak protiv Crvene zvezde zbog transparenta navijača upućenom novom igraču crveno-belih, Alenu Omiću.

Alen Omić
Foto: Euroleague

U susretu sa Olimpijakosom koji se odigrao u hali „Aleksandar Nikolić“ prethodnog petka u okviru 20. kola Evrolige, grupa navijača Crvene zvezde izrazila je svoje negodovanje dolaskom Alena Omića u redove beogradskog kluba transparentom u kojem se aludiralo na religiju slovenačkog reprezentativca bošnjačkog porekla.

Marjanović kod Teodosića, Grifin u Pistonsima!

Da je to samo stav jedne manjinske grupe samoprozvanih navijača govori to da je ostatak hale odmah negativno reagovao na kačenje kompromitujućeg transparenta, a potom i glasno izrazio podršku Omiću prilikom debitovanja u crveno-belom dresu. Uprava kluba sa Malog Kalemegdana se nije zvanično oglasila povodom ovog incidenta.

Dosta je prašine podignuto oko diskutabilne izjave koja se proširila po regionu. Došlo je do te mere da je reagovala i sama uprava Evrolige, koja je u izjavi na zvaničnom sajtu strogo osudila ponašanje pojedinaca, ističući da će se ova organizacija uvek zalagati za multikulturanost u sportu. Ujedno je potvrđeno da je pokrenut disciplinski postupak protiv Crvene zvezde. Još uvek nije jasno koje će sankcije pretrpeti sprski predstavnik.

Prenosimo vam kompletnu izjavu:

Povodom banera koji je bio prikazan u petak uveče od strane grupe simpatizera Crvene zvezde, Evroliga želi da saopšti sledeće: poruka prikazana od strane manjeg dela navijača ni na jedan način ne doprinosi košarci, evropskoj košarkaškoj familiji ili organizaciji Evrolige. Naprotiv, evropska košarkaška porodica uvek je bila i nastaviće da bude jedan primer integracija na i van terena, gde će  kulture, rase i religije uvek biti udružene deleći jednu zajedničku strast prema sportu.

Upravo je ova šarenolikost kultura, jezika, rasa i načina razumevanja i doživljavanja sporta ono što ga čini jedinstvenim načinom za obogaćivanje iskustva i sistema koji zbližava ljude. Stav navijača izražen u petak je uvredljiv i protiv naših principa o jedinstvu i poštovanju. 

Evroliga će nastaviti sa snažnom podrškom u vidu slavljenja multikulturanosti i etničkih razlika koristeći se sportom kao vezom između kultura. Evroliga strogo osuđuje svaku vrstu omalovažavajućih komentara ili čina protiv bilo koje rase, pola, seksualnosti ili  bilo koje druge diverzivnosti. 

Biće pokrenut disciplinski postupak od strane Evrolige protiv kluba.

Izvor: Euroleague