Zašto je Lokomotiva odbila da dovede Nejmara za €10M?

Karijera Brazilca Nejmara mogla je biti potpuno drugačija da moskovska Lokomotiva 2008. godine nije odbila da ga angažuje za svega 10 miliona evra.

Foto: Flickr

Lokomotiva je propustila savršenu priliku da potpiše ugovor sa tadašnjim fudbalerom Santosa u čije kvalitete su mogli da se uvere tokom Mediteranskog kupa za omladince.

Sančes u Španiji osuđen na 16 meseci zatvora

Uprkos tome što je 25-godišnji član Pari Sen Žermena prošle godine postao novi rekorder na tržištu kada je Naser Al-Kelaifi odlučio da ga dovede u Pariz sa 222 miliona evra, Moskovljani pre 10 godina nisu smatrali da Nejmar vredi isto toliko miliona dolara.

Predsednik Lokomotive Nikolai Naumov otkrio je za „Sport-Express“ da je klub 2008. godine potencijalni transfer ocenio kao previše riskantan.

„Razmišljali smo da li je vredno kupovati Nejmara. Želeli smo da ga kupimo. Naši skauti su posmatrali Brazilca, ali imali smo nekoliko razloga za sumnju. Prvo, on je bio previše mlad (15). Drugo, nismo bili sigurni kako će se adaptirati na Rusiju, a zatim smo odlučili da ga ne dovedemo“, izjavio je Naumov.

Umesto Nejmara, Lokomotiva je svoje poverenje dala tadašnjem 17-godišnjem Alanu Gatagovu, što odluku čelnika dvostrukog šampiona Rusije svakako čini neverovatnom.

„To bi nas verovatno koštalo oko 10 miliona evra. Razumete, toliko novca da izdvojite za mladog igrača sa drugog kontinenta… Morate da budete pažljivi s takvim stvarima“, objašnjava Naumov, a onda izjavljuje sledeće:

„Da, na kraju jesmo izgubili, ali nisam primetio da je Nejmar igrao nešto bolje od ostalih. Alan Gagatov je isto tako dobro izgledao“.

Do marta 2009. godine, Nejmar je debitovao za seniorski tim Santosa, što je bio njegov prvi korak u profesionalnoj karijeri koja danas važi za jednu od najuspešnijih u modernom fudbalu.

Svojim impresivnim partijama privukao je pažnju brojnih velikana širom Evrope, ali Barselona je pobedila u trci za njegov potpis 2013. godine.

Nejmar je sa Kataloncima dve godine kasnije osvojio Ligu šampiona, dva puta je bio prvak Španije, a uzeo je i tri Kupa Kralja. Inače, postigao je 105 golova u dresu kluba sa Nou Kampa, pre nego što je postao najskuplji igrač svih vremena.

„Ševrolet“ pomaže Junajtedu, Murinjo dovodi Nejmara?

Na drugoj strani, Gatagov nije ispunio ogromna očekivanja, a i bez kluba je skoro godinu dana nakon što se prošlog februara rastao sa estonskim klubom, Levadi Talin.

Skinite "BallRox" aplikaciju sa Google Play i App Store marketa.

A post shared by BallRox (@ball_rox) on