Sautgejt: Liga nacija će vratiti uzbuđenje reprezentativnom fudbalu

Selektor Engleske Geret Sautgejt veruje da će novoformirano takmičenje Liga nacija vratiti "uzbuđenje" reprezentativnom fudbalu i slabijim timovima omogućiti da napreduju.

Foto: Printscreen

Žrebanjem u Lozani u sredu, odlučeno je i da će Engleska biti u grupi 4 Lige A zajedno sa Španijom i Hrvatskom. Selektor Sautgejt uveren je da novi „poduhvat“ UEFA, tačnije Liga nacija, može biti uspešan, na kao i van terena.

Šta Venger misli o „rokadi“ između Arsenala i Junajteda?

„Mislim da postoji veliko uzbuđenje oko toga pošto najbolji timovi žele takmičarske utakmice, a i ekipe u drugim ligama imaju realan izazov“, izjavio je Sautgejt.

„Ukoliko pripadate onim manjim nacijama, nema poente kada konstantno gubite od boljih timova i pravo je pitanje kako da napredujete?“, pita se Sautgejt, a potom daje odgovor:

„Igraćete takmičarske mečeve u kojima možete da pobeđujete i na taj način vratite samopouzdanje, što je važno kada se radi o njihovom razvoju kao države, a postoji i nagrada u vidu plasmana“.

Bivši reprezentativac „Gordog Albiona“ veruje da protivnici Engleske u Ligi nacija više neće igrati „slabije“ utakmice.

„Ljudi pričaju kako nema uzbuđenja u reprezentativnom fudbalu, ali mi smo igrali (prijateljske) mečeve protiv Nemačke i Brazila i činjenica je da su igrači, publika i svi ostali stvarno bili uključeni. To će biti slučaj i sa utakmicama koje imamo u ovom takmičenju“, kaže 47-godišnji stručnjak.

Debi Engleske u Ligi nacija biće meč protiv Španije na domaćem terenu 8. septembra, pre nego što četiri dana kasnije otputuje u Hrvatsku.

„Meč protiv Španije će za nas biti sjajan, to je jedan od najboljih timova na svetu. Još uvek nismo igrali sa Hrvatskom, ali želimo da prođemo test protiv takvih ekipa i pokušamo da ih savladamo. Taj meč biće prava prilika“, navodi nekadašnji fudbaler Kristal Palasa, Aston Vile i Midlzbroa.

Kako Liga nacija „funkcioniše“?

Liga nacija osmišljena je kao neka vrsta zamene za prijateljske mečeve koji su po rečima mnogih fudbalskih saveza izgubile svrhu uzimajući u obzir manjak takmičarskog draža i lošu posetu na tribinama.

Ukupno 55 reprezentacija, koje će biti podeljene u četiri lige (A, B, C, D), igraće Ligu nacija čija je glavna vrednost u tome što obezbeđuje četiri mesta na Evropskom prvenstvu 2020. godine.

U Ligi A i B biće po 12 reprezentacija, u Ligi C takmičiće se 15 nacionalnih timova, dok će u Ligi D biti 16 selekcija. U svakoj ligi formirane su po četiri grupe (1, 2, 3, 4).

Liverpul „krade“ od Vengera, Malkom stiže na Enfild?

Pobednici grupa prelaze u višu ligu, dok će poslednje mesto u grupi značiti ispadanje u nižu ligu. Takođe, pobednici svih grupa u svim ligama igraće plej-of za EP 2020. godine – četiri plej-ofa sa po četiri selekcije.

Skinite "BallRox" aplikaciju sa Google Play i App Store marketa.

A post shared by BallRox (@ball_rox) on